Av: Joakim Lundin
2018-01-15
Ett första intryck av TIBCO Sweden User Group och Flogo
I måndags (2018-01-22) debuterade TIBCOs svenska användargrupp med det väl passande namnet “TIBCO Sweden User Group”. Platsen var Enfos kontor i Stockholm och kvällens ämne var “Project Flogo”. Project Flogo skyltar med trendord som IoT, maskinlärning, serverless och ultra-light-weight och jämför sig med andra produkter och ramverk som Dropwizard och Node-RED (där jag själv har lättare att förstå den senare jämförelsen än den tidigare). Kvällens talare var Rahul Kamdar som har titeln “Director of Product Management and Strategy” på TIBCO. Meetupen blev min första introduktion av Flogo och nedan följer en summering av mina intryck av både tillställning och produkten.
När jag klev in i Enfos lokaler på Norra bantorget i Stockholm så möttes jag av lika många kända som okända ansikten och det var lika trevligt att träffa gamla arbetskamrater som att hälsa på nya bekantskaper. Bland de företag som jag hann notera fanns Enfo, Devster, Lilsis och Dynabyte. Även om vi konsulter inte var ensamma att delta så var vi med andra ord en aning överrepresenterade och jag ser fram emot att få träffa fler människor från andra kategorier i framtida meetups. Deltagarantalet var cirka 40 personer vilket inte är fy skam för en första meetup. De allra flesta deltagarna satt på lång erfarenhet av andra TIBCO-produkter men inte lika många hade erfarenhet av det teknikområde som Flogo verkar inom. Större delen av presentationen hölls också på en övergripande nivå vilket kändes väl anpassat för publiken. Rahul Kamdar höll en förstklassig presentation och lyckades engagera publiken lika mycket som han informerade om produkten. Självklart fokuserades det mycket på TIBCOs produktsvit och något annat kan man inte förvänta sig i en TIBCO-fokuserad användargrupp.
Så vad är Flogo egentligen?
Flogo är en produkt med blott ett år på nacken som förenklar IoT-initiativ och lösningar i “serverless” arkitektur genom att erbjuda ett snabbt sätt att utveckla appar och microtjänster med ett minimalt fotavtryck. Dessa byggs i ett gemensamt gränssnitt och kan sedan driftsättas antingen i molnmiljöer, i FaaS-lösningar (genom AWS Lambda) eller direkt på Edge-enheter. Det anspråkslösa fotavtrycket uppnås genom att undvika att använda bytekod som körs i en VM och istället kompilera direkt med statiskt länkade resurser till den plattform där koden ska köras, d.v.s. så man brukade göra. För att snabbt komma igång med sina lösningar så erbjuder Flogo möjligheten att på klassikt TIBCO-manér dra-och-släppa ihop en lösning med färdiga komponenter (i Flogo: triggers och aktiviteter) till ett fullskaligt flöde. Naturligtvis finns då också från början goda möjligheter att integrera med de största cloud- och IoT-plattformarna, stöd för vanligaste webbteknologierna och goda möjligheter att bygga egna gränssnitt och aktiviteter. Jag tänker inte skriva så mycket mer än så om produkten utan hänvisar istället till projektets hemsida (http://www.flogo.io/).
Lätt att komma igång
TIBCO tycks ha förstått att utvecklare har mycket att säga till om produktval och har börjat visa det genom att visa en stor öppenhet och tillgänglighet. Flogo är som tidigare nämnt öppen källkod och har sin hemvist på TIBCOs Github repo (https://github.com/TIBCOSoftware/flogo). Det finns även en docker-image på Docker Hub (https://hub.docker.com/r/flogo/flogo-docker/) som man kan komma igång med genom:
docker run -it -p 3303:3303 flogo/flogo-docker eula-accept
Därefter kan man logga in i godtycklig webbläsare på sin värdmaskin på port 3303 och börja laborera i editorn. Gränssnittet känns trevligare och mer intuitivt än många liknande lösningar som jag har utsatts för och vilket också är tur eftersom dokumentationen fortfarande är väldigt blygsam.
Mina intryck
Flogo känns nytt och fräscht i TIBCO-katalogen och expanderar den till att inkludera IoT-segmentet på ett trovärdigt sätt. Jag besitter ingen större kunskap om IoT själv och i skrivande stund utgör all min erfarenhet av Flogo det som Rahul berättade på workshopen tillsammans med en par blygsamma labbsessioner. Jag ser dock fram emot nästa tillfälle som jag kan sätta mig och fortsätta undersöka möjligheterna med både IoT och Flogo nu när det åtminstone känns en hel del mer lättillgängligt.
Sammanfattingvis tycker jag att användargruppen fick en lysande start och hoppas att det blir ett regelbundet återkommande evenemang. Ett stort tack till TIBCO och Göran Johansson som drog igång gruppen, Enfo som värdar och Rahul för en intressant föreläsning! Jag ser även fram emot att möjligheten att genomföra praktiska övningar eller att bryta upp i mindre diskussionsgrupper tillsammans med de människor som närvarade. Självklart så håller jag tummarna för att vi på Dynabyte inom en snar framtid får chans att agera värd för en kommande meetup i användargruppen!