Av:

2020-04-02

The Phoenix Project

Böcker som beskriver hur utveckling och driftsättning av mjukvara görs på bästa sätt finns det gott om. Något som inte är riktigt lika vanligt är skönlitterära böcker inom samma ämne. Men The Phoenix Project av Gene Kim, Kevin Behr och George Spafford från 2013 är just en sådan bok. Handlingen utspelar sig på företaget Parts Unlimited. Ett projekt som döpts till Phoenix och som ska rädda organisationen från att bli frånkörd av konkurrenterna har stora problem. Trots stora investeringar, många inblandade och lång utvecklingstid ger det fortfarande ingen nytta för kunderna och irritationen över att inte komma någonstans ökar inom företaget. Som om det inte vore nog verkar det nästan alltid finnas någon brand som behöver släckas.

Bill som arbetar på IT-avdelningen får oväntat i uppdrag att lösa situationen, och det är dessutom bråttom. Vi får följa honom och hans medarbetare medan de upptäcker problem, dess orsaker och nya sätt att komma till rätta med dem. På vägen får läsaren tillsammans med karaktärerna lära sig om “The Three Ways” inom devops och de fyra olika typerna av arbete som sedan används för att utveckla IT-processerna på Parts Unlimited.

Det märks att det är ett tag sedan boken kom. Många av idéerna och teknikerna som upptäcks är idag accepterade av många och devops är ett flitigt använt ord. Trots det finns det fortfarande en hel del projekt som lider av försenad kundnytta, stressade teammedlemmar och kulturer där det är lättare att skylla på individen än att som grupp lära sig av misstagen och tillsammans se till att de inte upprepas. Känner du igen dig i detta eller bara behöver lite extra inspiration för att ta tag i den där kontinuerliga integrationen och driftsättningen är det här boken för dig. Den är kanske inte ett litterärt mästerverk men har både ett stort underhållningsvärde för den som känner till branschen och flera viktiga synsätt när det gäller processer inom mjukvaruutveckling.

Det har nyligen kommit en uppföljare, The Unicorn Project, som i stället för ops-avdelningen följer utvecklarna (dev). Handlingen utspelar sig parallellt med The Phoenix Project men en skillnad är att i stället för att följa karaktärerna medan de upptäcker hur de kan göra saker bättre känner huvudpersonerna i The Unicorn Project redan till vilka som är de korrekta sätten att göra saker på. Kanske är det dock mer en modernisering i och med att dessa idéer har blivit mycket mer spridda och självklara sedan The Phoenix Project skrevs.

#Boktips

Kurstips – Mastering Team Dynamics

Mitt liv som domare och hur det utvecklat mig som person och utvecklare