Av: Mats Oldin

2017-03-21

Tillbaka på Dynabyte – igen!

För tredje gången är jag nu tillbaka på Dynabyte. Den här gången efter drygt tre år på Spotify där jag arbetat med ledarskapsutveckling och agil projektledning. När jag 2005 först började på Dynabyte var det i rollen som systemutvecklare och konsult. Andra gången som personal- och ledarskapsutvecklare. Nu i rollen som Head of HR & Recruitment (vi funderar på ett annat namn för rollen eftersom vi arbetar väldigt lite med traditionell HR).

Så varför har jag hela tiden valt att komma tillbaka till Dynabyte? Vad var det som gjorde att jag valde Dynabyte framför Spotify?

Framförallt är det att alla människor här delar målet att det först och främst handlar om att skapa möjligheter för varandra att vara lyckliga och utvecklas. Både anställda och ägare vet att detta i förlängningen också ger bra affärer och nöjda kunder. Dessutom leder det till att vi alltid måste göra små och stora förändringar inom organisation och det är något jag själv gillar och motiveras av. Det mod och den vilja att förändras som krävs för att kunna realisera detta är något jag ser som riktigt unikt och något jag är stolt att arbeta för. En agil organisation på riktigt!

När jag 2007 för andra gången började på Dynabyte i rollen som personal- och ledarskapsutvecklare var företaget rätt litet, bara 30 anställda. När jag berättade för andra om min nya roll blev alla imponerade. Ingen jag berättade det för hade hört talas om ett så litet företag som valt att investera så stort och strategiskt i kompetensutveckling. Så är det fortfarande, medarbetarnas utveckling har alltid varit vår absolut högsta värdering i företaget.

”Roligt, utvecklande och lönsamt – men lönsamhet är inte bara pengar.”

Att det var så självklart att storsatsa på kompetensutveckling så tidigt var en helt naturlig följd av ägarnas och ledarnas värderingar och vilja att skapa ett företag som först och främst är till för de konsulter som arbetar där. Dynabyte startades 2001 av konsulter för att vara en plattform för dem själva och för andra riktigt duktiga konsulter som vill ha roligt och utvecklas med spännande uppdrag hos kunder de gillar. Resultat och lönsamhet har alltid värdesatts, men med “resultat” menas inte bara vad som syns i årsredovisningen. Hur mycket “roligt” vi haft under året och hur mycket värde vi skapat för de anställda under året räknas också som resultat. Så arbetar vi fortfarande.

Vem är jag?
Jag har ett förflutet som systemutvecklare och matematiker och eftersom IT finns i alla delar av samhället har jag fått möjlighet att arbeta med människor inom vitt skilda arbetskulturer. Jag har alltid varit djupt intresserad av vad som får oss människor att utvecklas som individer och tillsammans i gemenskaper som tex team. Det har varit mycket lärorikt att se hur olika olika arbetskulturer förhåller sig till dessa frågor. På gott och ont.

Första gången jag fick chansen att leda ett utvecklingsteam var i början av 2000-talet när jag arbetade på ett bioteknikföretag. Jag lyckades nog bara “så där” med det då, vi nosade på Scrum och agila metoder vilket kändes vara framtiden även om det vi gjorde då i början av millenniet bara var en skugga av vad det skulle komma att utvecklas till. Men det var under den tiden mitt intresse för utmaningarna kring att skapa effektiva team och organisationer blev större än för de rent tekniska utmaningarna. Frågan jag hela tiden ställdes inför var “Hur kan jag skapa förutsättningar för andra att lösa problem tillsammans.” För mig ligger nyckeln till att lyckas med detta i att arbeta med varje individs unika utveckling lika mycket som med teamets.

Under en föräldraledighet då jag varit borta från Dynabyte beslöt jag mig för att helt fokusera på denna fråga och överge teknikutveckling som huvudsyssla. Min egen utveckling ägnade jag helt åt coaching, kommunikation och personal- och organisationsutveckling. Min första tanke var att starta eget företag för att syssla med detta. Men Dynabyte var snabba att ta till vara mitt nya fokus och jag var istället med och började bygga upp den coachingkultur vi har på Dynabyte idag. Sen länge är nu alla våra teamledare och hela ledningen utbildade coacher eller på väg att bli det. Och de är alla själva enastående konsulter som jobbar ute i uppdrag.

Vision och livsmål
Att arbeta på Dynabyte är helt i linje med mina personliga livsmål. Det är svårt att hitta träffande ord på vad jag vill med livet utan att det ska låta stort och pretentiöst. Men om jag ändå skulle göra ett försök skulle det bli:

  • Att utveckla mig själv som människa så att jag kan skapa den lycka och livskvalitet som jag verkligen vill ha.
  • Att skapa värde i andras liv genom att skapa förutsättningar för dem att utvecklas.

På Dynabyte känner jag att jag har ett helt företag som helt står bakom att jag ska lyckas med dessa mål. I min roll som Head of HR & Recruitment har jag optimala förutsättningar just för att kunna skapa värde för andra genom att hjälpa dem att bli framgångsrika. Dynabyte är det bästa företaget jag hittat som har som uttalat primärt mål att utveckla de anställda. Det betyder inte att vi är framme helt vid målet. Men så fort vi upptäcker något som inte är i linje med detta så är det något som hamnar högst på agendan att förbättra.

//Mats

PS. Här har jag berättat en del om mig själv och Dynabytes fokus på att utveckla människor. Det finns mycket mer spännande att berätta om Dynabyte och hur vi arbetar med ledarskap och hur vi utveckla vår organisation. Jag planerar att berätta mer om det i kommande artiklar.

#Coaching #HR #Mats

Women in Tech 2017

Controller 2017