Av: Henrik Andersson

2016-09-19

Nordic JS 2016

Nu har dammet lagt sig efter Nordic JS 2016 och det börjar bli dags att samla sina tankar, intryck och “take aways”.

Temat för detta års konferens var Wingdings. Detta märktes tydligt då alla vepor, swag, planscher, slides och inte minst websidan var brandat med alla möjliga Wingdings, vilket jag personligen tyckte väldigt mycket om!

Som vanligt börjar alla konferenser med registrering, utlämnande av en goodie bag fylld med nice swag och sen en kopp kaffe innan det var dags för välkomsttalet.
Swaget i år var en keps, strumpor, pins och sticker allt i en sjysst tote-bag. Man kunde även köpa tjocktröjor med NordicJS tema för en femtiolapp, vilket var mycket prisvärt och snyggt!

Årets konferencier var Lydia Winters, Brand Director på Mojang – efter välkomnandet så pratade hon om bakgrunden till Wingdings och hur hon hamnade i Sverige och Mojang. Det föranledde dagens första talare Jeremy Keith som pratade om en motståndskraftig webb), att bygga sin tjänst med den enklaste teknologin först för att sedan utöka den med ny häffig tech, d.v.s., progressive enhancement i sin enkelhet.
Resten av dag ett (1) forsatte i sedvanlig konferensstil med talks, lightningtalks och bra fikapauser!

Dagen avslutades med Evan You (skaparen av vue.js) som berättade om att benchmarking av ramverk är mycket svårare än vad det egentligen ser ut att vara.
Implementationsskillnader kan ge väldigt vridna resultat och att man måste ge sig på de ramverken man vill benchmarka själva och skriva en prototyp i dessa ramverk för att bilda sig en uppfattning.

Tyvärr var det inget talk under dag ett (1) som riktigt drog mitt intresse utan det bästa var att träffa gamla kollegor och vänner.

Dag två (2) såg väldigt lovande ut men levererade tyvärr inte riktigt ordentligt förrän sista talket för dagen.
Det fanns dock ett par höjdpunkter under dagen där den ena var Vitaly Friedman och hans talk om hur klibbigt det kan vara att designa emails och emojis men att det faktiskt går med lite fula tips och tricks. En publiksuccé då han belönade publiken med choklad varje gång en galen idé presenterades och den andra var Mattias Petter Johansson, för er som inte vet vem det är så driver han kanalen FunFunFunction på Youtube. (länk i botten av blogposten). Han pratade om map, functors och monads – vilket man aldrig riktigt kan få förklarat för sig för få gånger.

Lightningtalksen denna dag var förvånansvärt bra och de som verkligen stod ut var Pierre Reimertz och Nataliia Uvarova! Tyvärr fegade jag ur och vågade inte riktigt prata men kanske nästa gång! 🙂

Dagen avrundades med Jem Young från Netflix som pratade om vad som komma skall i JavaScript. Detta talk var, utan tvekan, det bästa talket på hela konferensen!
Utöver att vara en riktigt skicklig talare så bjöds det även på en live interaktion med hans puls, ett demo byggt med de nyaste webteknikerna och det var riktigt coolt. Deltagarna kunde på in på en site som skickade ut hans puls via hans smartwatch och fick besökarnas telefoner att vibrera i takt med pulsen. Riktigt coolt.

Mycket som omnämndes i alla olika talks var Webworkers och ServiceWorkers som kommer starkt nu där vi kommer kunna lämna över CPU-intensiva beräkningar till en/flera bakgrundsprocesser utan att låsa huvudtråden i browsern.

Kvällen avslutades sedan med Festen som tog plats på Nobelberget i Sickla. Där bjöds det på dans, underhållning, mat och CODE IN THE DARK! Det största eventet hitintills och det var som vanligt riktigt kul – synd att jag inte visste om detta annars hade jag lätt anmält mig till att pröva mina färdigheter igen. Kort och gott ett riktigt bra party!

Då detta var mitt första år på Nordic.js måste jag ändå slutligen känna mig litet besviken på innehållet. Många av talksen var tyvärr inte riktigt konferensstandard utan mycket kändes som om jag vore på ett meetup. Jag saknade överlag känslan som förmedlades på det första Nordic.js med intervjuer i pauserna och ett större fokus på den sociala biten eller “mjuka” talks och i och med att alla talks streamades via Viaplay ser jag tyvärr ingen riktig anledning att gå dit igen nästa år.

NordicJS YouTube kanal med alla talks någonsin
FunFunFunctions YouTube kanal

//Henrik

#festen #konferens #nordicjs

Introduktion till Gradle

TRIBE 2016